Rätt kontrakt?

Vad är rätt kontrakt på en bricka? I Ruter beräknas något som kallas “optimalt kontrakt”. Jag har alltid undrat vad det är, optimalt för vem? Är det någon som förstått detta? Någon förklaring finns inte i Ruters dokumentation, men jag tror optimalt är ur NS:s synvinkel. Så här ser det ut i Spader:
image
Tittar man i DD-tabellen ser man att ÖV kan klara 4Sp och 3NT, dvs om ÖV bjuder rätt kan inte NS undvika att betala ut mindre än –420. “Vissa” har tur och får det dubblat, då behöver man inte gör en omöjlig ÖT för att få topp, eller så siktar man inte på det i det läget….
I bricka 16 samma kväll står det:
image

4NT optimalt? 3NT räcker ju gott, om NS offrar sig i 4ru är det 4bet och –200, X fram blir det mycket dyrare än att släppa 3NT.
Så 4NT ställer jag mig lite tvivlande till när 3NT ger samma poäng….

Brickan efter, bricka 17 redovisar “optimalt kontrakt” en lönsam offring ur ÖV synvinkel:

image

Här påstås 4klX av Ö vara optimalt. NS tycks har 3sp hemma, vilket ger +140, men om ÖV är duktiga nog hittar de 4kl med en bet, så det bästa NS kan göra i det läget är att ta fram det röda kortet för att åtminstone få hem +100.

Så vad är “optimalt kontrakt”? Min vaga uppfattning är att det är det kontrakt som man landar i om alla som deltar i budgivningen gör detta med öppna kort och är maximalt giriga på poäng? Hur skulle du formulera vad som menas med “optimalt kontrakt”?
Och en annan fråga jag grunnat mycket på, är det på något sätt användbart i analys-sammanhang?? Som vanligt tacksam för alla synpunkter.
Rickard

Lämna ett svar