Rättvis bridgetävling, finns det?

imageVad är det som påverkar resultatet i en par-tävling i bridge? Flytet är en faktor som kommer upp jämt och ständigt, där man till syvende och sist kan konstatera, att den viktigaste faktorn är i samband med att man tilldelas ett par-nummer. Antingen sker det med lottdragning och då kan man ju påverka det själv, eller så har någon påverkat slumpen för att dra ned variansen genom att utföra en tendens-lottning så som sker i Fotbolls-VM bland annat, med olika färger på olika bollar…

Ska man utse en “rättvis” segrare i en tävling där slumpmomenten är många krävs att man reducerar slumpmoment, sen kan det ju gälla fotboll eller bridge.

imageAlla har ju upplevt kvällar, där man haft otur med lottningen och rond efter rond får möta motståndare av det slag man kanske minst önskar. Andra kvällar är det tvärtom, även om man inte minns dessa lika väl. Ändå syns det inte direkt i protokollet, därför det finns så många andra slumpmoment i bridgen liksom i fotbollen. Med Hcp-systemet som är infört kan man dock utföra beräkningar för att uppskatta hur stor inverkan lottningen har på utfallet.

imageKan man då minska på detta slumpmoment? Ja naturligtvis är det möjligt att fördela par-nummer så att alla i lokalen möter samma motstånd. Enklast är det om tävlingen har en rond mindre än antalet par, då får ju alla möta alla. I de flesta fall inträffar detta sällan och då blir problemet genast större. Om alla i sällskapet är lika skickliga uppstår ju heller inget problem, man kan lotta hur man vill… Detta händer också ganska sällan…

Så hur ska man då åstadkomma att alla paren får möta ett likvärdigt motstånd under en kväll? Om vi utgår ifrån att det går att mäta hur skicklig man är i bridge. Hcp-systemet som är introducerat av förbundet är nog den bästa och mest tillgängliga metoden som finns idag. En gång per månad tilldelas du en ny siffra mellan –XX till 52,0, för alla med midnr sker denna beräkning med komplicerade matematiska formler… Ska i princip visa skillnaden i procentuellt utfall mellan olika spelare..

imageSå med inget bättre tillgängligt kan vi då räkna ut spelstyrka hos ett par genom att ta medelvärdet av Hcp för dessa två personerna, låt oss kalla denna storhet för PHcp, dvs parets handikap. Detta värde kan beräknas för alla par som deltar i tävlingen och på så sätt kan ett THcp beräknas, dvs medelvärdet av PHcp för alla par som deltar. Denna storhet används för att beräkna den vanliga handikapp-justeringen som sker i handikap-tävlingar. I en “rättvis” tävling möter alla samma motstånd, det vill säga alla ska möta ett motstånd  = THcp. Så sker som sagt väldigt sällan… I stället möter man r motståndar-par per kväll, där r = antalet spelade ronder. Oftast är detta ett tal som är mindre än antalet deltagande par, liksom att de som deltar inte har samma PHcp.

Så med det givna spelschemat, Mitchell eller Howell eller vad det nu kan heta kommer du baserat på ditt par-nummer att möta både kreti och pleti. Baserat på vem du mött en given kväll kan man beräkna medelvärdet på PHcp för de par du mött, detta värde kallar vi för MHcp, dvs snittet på motståndets hcp en given kväll. Den kväll då MHcp = THcp för alla deltagare har du deltagit i en “rättvis” bridgetävling, svårare än så är det inte…

image
Åtminstone i teorin.

Lämna ett svar