Är partävlingsbridge mer aggressivt är fyrmanna?

Svaret är svävande, ibland ja ibland nej. Det beror på. Med trumf eller utan…

imageFörst måste man definiera vad som menas med aggressivt. Är det budgivning, spelföring eller motspel. Google hjälpte mig hitta en intressant sida om “Hur tänka i MP-tävlingar” och sedan en mer “vetenskaplig” om skillnad i taktik.

De flesta bridgeböcker är skrivna av mästare i fyrmanna och deras erfarenheter, så var därför försiktig med att ta till dig alla råd i bridgelitteraturen i MP-tävlingar. imageDet finns ett fåtal böcker skriva med råd hur man ska spela i tävlingar som avgörs med MP, dvs partävlingar som de flesta av oss spelar mest. Det är två helt olika former av tävling och det som är sant i den ena formen kan vara helt fel i den andra. Den helt avgörande skillnaden är poängberäkningen (IMP/MP) där antalet poäng för straff och hemgång är av mycket stor betydelse i lagtävling, men har en underordnad betydelse i partävling. imageDetta gör att en slam-bricka i fyrmanna är på ett helt annat sätt avgörande än i partävling där en missad slam helt kan kompenseras av en övertrick i 2spader i nästa bricka. Dvs i partävling är alla brickor lika viktiga, medan de med sneda fördelningar och honnörer är helt avgörande i lagspel. Vilket man tycker är mest intressant är en smaksak. “Bridgeeliten” uttrycker ofta att “Par-tävling inte är riktigt bridge”??  Vaddå riktig??

imageAggressiva par? Om man spelar i samma lokal mot samma motståndare kommer man att uppleva en stor skillnad i hur olika par bjuder och spelar, när det gäller hur “optimistiska” de är. Man kommer att identifiera vissa par som att de bjuder på färre poäng än andra de chansar mer i utspel och spelföring. I poker liksom i andra kortspel finns dessa skillnader också. Ska man då använda sig av annan taktik mot dessa par? Enligt reglerna i bridge är detta “omöjligt”, men i praktiken är det nog ändå så att detta används. Man dubblar vissa par mer än andra, man tar mindre notis om att deras inkliv innebär styrka etc etc.
Vilka är de då, de aggressiva spelarna? Kan man identifiera dem?

Lämna ett svar