Vad är vinnande bridge?

I en par-tävling, en helt vanlig kväll… Vad är det vinnande konceptet?
Vilka är de som kväll efter kväll hamnar högst upp och varför? Hur beter de sig egentligen? Är det viktigt för dig att vara där, eller…Kanske inte egentligen, men är man ändå där kunde ju vara kul att hävda sig, eller??  – Egot liksom..

Varför du är där och med vilka motiv kan vi ju kanske ändå lämna därhän, eller är det en egotripp att komma högt upp som gör att vi är där kväll efter kväll…
NÄ så simpla är ju varken du eller jag, eller…

Nåväl, denna ädla tävling är som den är, vi vet alla vilka villkor som gäller, lyckas du och din partner hitta den där skärpan, och hålla den hela kvällen ut så innebär det resultat. Kanske till och med en vinpava, men kanske det viktigaste ändå är – övriga gängets beundran/förtvivlan….

Vi är många som tagit åt oss lärdom från alla böcker som är skrivna i ämnet, och vi pratar “i smyg” med vår partner över hur vi ska lyckas bättre. Vi smider våra planer om hur vi ska bjuda för att uppnå det icke uppnåbara, att hamna i rätt kontrakt. Detta är kanske den viktigaste grenen av alla i bridge, att tillse att vi eller fi hamnar i “rätt kontrakt”.
Vad är då rätt kontrakt?? Vilka hamnar där och varför? I denna gren finns så många aspekter. Kan vi med budgivningen förvilla fi, och på vilka premisser utan att fel-informera partnern? Har hen rätt känsla för mitt bud i den givna situationen, eller är allt enligt “regelboken”? Grundregeln där är egentligen ganska enkel, bjud rätt utan att avslöja för mycket om dina egna kort. Det finns spaltmeter skrivna om att värdera och omvärdera korten i olika situationer, men gör man detta på rätt sätt finns många MP att vinna helt klart. Torftigheten med budlapparna och det uttryckssätt som tillåts är mycket begränsande. Att utnyttja dynamiken i detta innebär framgångsrik budgivning, som i fler fall än för de flesta av fi innebär att man kommer i rätt läge – rätt kontrakt!!!

Väl där uppstår ett läge som också är mycket omskrivet. Utspelet. Du hamnar där en gång av fyra, att utgående från budlapparna välja rätt på ett av tretton alternativ. Vilket är det “rätta”? Fjärde från topp, högsta i sekvens, ett skitkort i högen… råden som finns är många, den information man senare får är inte på plats – träkarlen…Efter mycket analys med DD har jag insett att så kritiskt är det kanske ändå inte detta moment, inget att ligga sömlös över, egentligen. Men visst valet kan innebära i tillräckligt många spelsituationer 0 <-> 100%!! Så beslutet är inte oviktigt… Med BM finns detta registrerat och kan därmed utvärderas, dvs är du och din partner dåliga på det så kan datorn ge tips om denna svaghet i ert spel.

I rätt kontrakt, och endast då kommer den viktigaste delen därefter – spelföring kontra motspel. Bra spelföring i fel kontrakt ger ju sällan utdelning…. Liksom utmärkt motspel när fi hamnat mycket rätt, som också ger nada.. Där och då kan man i vissa lägen hitta toppar som andra missar, men att hitta skvisen som ingen hittar är kanske ändå inte det viktiga, eller? Nä många gånger är enklare tricks mer utslagsgivande. “Bordnärvaron” kallas det av många. Det är ju ändå människor med 13 kortlappar som sitter där, och som kanske mot sin vilja delar ut gratis information om läget. Så om man just då är vaken kan man snappa upp både ett och ett annat. Sen behövs det ju också lite ordning och reda själv mellan öronen så man vet vilka kort som är höga och annat, dvs bevarad skärpa. Med den information som finns i dagens spelredovisningen är det dock omöjligt att avgöra om bra resultat beror på egen skicklighet eller fi:s  klantighet. Det får särskiljas beroende på vad man minns…

Så med den information som i dag samlas från de flesta par-tävlingar kan man mäta prestationen i tre olika avsnitt jämfört med det ideala spelet (DD):

  1. Rätt kontrakt
  2. Utspelet
  3. Spelföring/Motspel

Varken mer eller mindre. Men med denna begränsning kan det kanske ändå vara vägledenade om hur du ska minska MP-tappet när du lirar. Dvs vad ska du lägga fokus på för att förbättra din bridge.

/Rickard

Lämna ett svar