Utveckla din bridge?

Utvecklas? Vill du det? Eller du är nöjd med det du kan och behärskar? Deltar du regelbundet i tävlingar som jag vill du säkert gärna som de flesta klättra i resultatlistan. Då finns bara en väg. Du och din partner måste lägga lite tid på att utvecklas.

När du en gång lärde dig spelet fick du lägga en hel del tid på att plugga. Du insåg säkert då att du aldrig skulle hinna lära dig behärska allt. Som tur är behövs inte det. Det räcker långt med att du utvecklar ditt spel lite mer än dina konkurrenter. Lyckas du med det märks det ganska snabbt i dina resultat. Ska du satsa på fler bra brickor eller färre dåliga?

De bra brickorna är oftast en ”skänk från ovan”, dvs motståndarna har gjort ett misstag i sitt spel och procenten bara rasar in. De bjöd en slam som var bet och som ingen annan bjöd, alternativt att de vågade inte bjuda 3kl i zonen som alla andra så ni fick spela 2sp-1 och fick en topp på det. Exemplen är många på bra brickor där man är helt ”oskyldig”. Dvs att försöka öka antalet av dessa är en svår uppgift, du måste provocera din motståndare att göra ett misstag..

De usla är oftast av två slag, ”otur” och egna misstag. Otur är vanligen att man råkar spela fel bricka mot fel motståndare. De bjöd ensamna en slam som ni inte lyckades beta, alternativt att de ”missade” att bjuda en utgång med 27hp som alla andra bjudit och fått en bet… Det är bara att ”gilla läget”. Det händer varje kväll och är inget du kan påverka.

Så då återstår en kanske dryg handfull med givar där du eller din partner gjort ett misstag eller att ni tolkat ett spelläge olika. Genom att aktivt arbeta med att minska antalet av dessa brickor är det som på sikt märks i protokollet. Sen finns det enskilda misstag där bara du eller partnern är ”skyldig”, dvs de individuella grenarna utspel och spelföring. Oftast ointressanta att diskutera, något du får jobba med i din ensamhet.

Så då faller naturligt intresset på att titta på de där resultatet är 20% eller sämre. Höjer du två av dessa till 70% har du påverkat ditt slutesultat på en tävling med runt 4%, dvs dina 49% en kväll är helt plötsligt 53%. Samma inträffar om en nolla blir en ensamtopp. Så för mig har det alltid varit mest intressant att lägga fokus på dessa när jag studerat protokollet dagen efter en tävling, en klokhet jag lärde av Rolf Borg när jag gjorde comeback i bridge för ett drygt decennium sedan.

Låt oss titta på mina resultat från 4 april, 14:e plats av 20 och därför 8st 20 procentare. (3 MP eller sämre)

4 usla av 9. Fler längre ned😭

Tittar vi på bricka 2:

2sp= är ett misstag av V i spf då de flesta spelat +1.

Bricka 3:

Vi får svår avvägning när NS bjuder 3hj.
En eller två bet kan i princip kvitta…
Med V som spf är -2 enl. DD.
Bricka 2

Totalt -1,5 innebär att utfallet 11% innebar att vi tappade 1,5% på vårt resultat på tävlingen pga denna bricka, våra 50,2% hade varit 51,7% om vi spelat brickan på medel. ”Budet” (2sp) värderades till +0,2, dvs ett kontrakt med potential till medel. Utspelet var utan favör. Under spelet tappade spf ett stick mot DD. Orsaken att det blev dyrt (-1,7 mot medel i påverkan på slutresultatet ) berodde på att flertalet konkurrenter spelade på DD-nivå.Ju rödare en ruta är desto mer tapp, gul är medel och grönt är grönt. Spelföringsmissar är ju inget värt att diskutera med partnern. Han fixar nog det själv😊.

Bricka 3.

-1,7% indikerar att 3sp var inte bra. I denna bricka ett snäpp högt pressade av motståndarna. Inte mycket att diskutera då detta par bjuder tufft (3hj) och då det stora flertalet får spela 2sp. Visst pass är rätt denna gång, men det är avvägningar som är omöjliga att göra rätt varje gång.

Genom att titta på brickan kan man ofta skönja orsaken till ett dåligt resultat på en bricka. Idén bakom tävlingsarket i Bridgefacts är att få hjälp med att hitta orsaken till ett dåligt resultat utan att titta på brickan.

Filter på 20 procent satt.

Bricka 5. 3NT var ett bra kontrakt då det DD-spelat är +2 och de flesta spelat det +1 blir det budet som flaggas som dåligt trots att orsaken var att våra motståndare var duktigare i spf. ( Eller hade tur och gissade rätt med masken i spader… ) För att konstatera detta måste du tjuvkika på brickan, vilket du enkelt kan göra genom att klicka på det understrukna bricknumret i blått.

Bricka 10.

4hj var ett uselt bud -1,9. Då inget hände i utspelet eller spelet (0) blev resultatet uselt. Bjöd vi en utgång på fel premisser? Budgivningen gick: 1kl-p-1sp-X-3sp-p-p-X-p-4hj. Då Öst dubbelhöjer i zonen till 3sp med 12hp. N inser att Syd är mager men hur mager? Att Ö bjuder aggresivt är ett välkänt faktum. Ska N med sina 20hp passa? Med upprepad UD känner sig S tvingad att bjuda 4hj även om ett straffpass troligen varit bättre..

Bricka 15.

Vi ger favör i utspelet (-1,3 i ”Utspelet” -1 i ”Utsp” anger att det var 1 DD-stick. ) Sp8 ser ju helt Ok ut, men här är det brådis att godspela ett ruterstick innan trumfen är dragen. KlE är också ok men måste följas av en rutervända. Kan enkelt ses med DD-Solver. Inte mycket att diskutera i 90 fall av 100 är drag för ruK dyrt. Rätt utspel men fel denna gång och vakna motståndare som tog chansen till en ÖT. Otur?

Bricka 16.

Singel utspelet kl2 gav favör! Oftast bästa utspelet. Då spf kröp på bordet fick vi chansen igen, vilket vi tyvärr missade. Dvs för denna analys räcker varken BIT eller BF, då spelet inte är registrerat.

Bricka 19.

Spf i 4sp+2 – ett dåligt kontrakt (-1,9). Luktar missad slam.. Kontroll i BIT ger svaret – ”precis så”. Så öppnar 1NT med överföring till så. N slaminviterar med kontrollbudet 4kl och alla kontroller finns. S avböjer Slam med 4sp, vilket N passar av. Vi bjuder ogärna 6NT på 31hp med jämna händer – fel denna gång.. Ingen egentlig budmiss, vi visste vad vi gjorde men ändå blev det fel. Chansen att slammen ska gå hem är klart under 50% och bör alltså inte bjudas.. Det uppstår alltid ett besvärligt läge efter 1NT när svarshanden också har en NT-öppning…

Bricka 26.

p – 1NT – X. V nedvärderar korrekt till 17hp. Utspelet ok, men då ÖV inte odlade sin två spaderspel i tid hann spf få ihop 8 stick! DD-2 trist.

Fanns inte mycket att diskutera med partnern då det mest var otur och enskilda missar. Möjligtvis motspelet i bricka 16 där det var en Lavinthal miss, men vem gör inte det?

Lämna ett svar