BridgeFactsXL

Är arbetsnamnet på efterföljaren till BridgeFacts, som jag jobbat med under hösten. Orsaken att övergå till Excel var att det skulle förenkla mitt utvecklingsarbete, då det är så mycket enklare att arbeta där som utvecklare jämfört med att erbjuda motsvarande funktioner på webben. Blev det så, enklare alltså? Det blev att börja om på helt ny kula och det som jag nu presenterar är andra versionen, den första blev så usel så den ville jag inte visa upp.
BF som idé innehåller egentligen två komponenter. Dels ska man kunna analysera en tävling direkt på kvällen när man  kommer hem och har färska minnesbilder. Dels ska man samla på sig en givsamling som man kan använda för att göra mer gruppinriktade analyser som “brickor där motståndarna öppnat 2 ru multi”. Detta för att man ska kunna identifiera de ställen i bridgetävlingar där man läcker poäng till sina motståndare.
För den första delen behövs ingen databas, allt man behöver finns lagrat i en så kallad PBN-fil som antingen finns på Spader eller någon annanstans på webben. Den andra delen av målsättningen går bara att realisera om man lagrar all information i en databas, där man enkelt kan söka och sammanställa information för ett visst scenario.

Analys av kvällens brickor.

De funktioner som finns i Spader för detta ändamål är idag så pass bra att de tillfredsställer de flesta bridgespelares behov. Med lite programmering och pyssel kan man sedan kombinera detta med det utmärkta gratis-verktyget DD-Solver som kan läsa in aktuell giv från en nedladdad PBN-fil. Genom att kombinerat köra dessa båda fristående komponenter kan de flesta med kompletterande kunskaper om Windows och filhanterare etc sätta upp ett mycket tilltalade sätt för att lösa denna arbetsuppgift:

image
Har man en hyfsat stor skärm ryms allt och man kan köra de två programmen parallellt, och får själv sköta att det är samma giv visas på båda ställena. För att åstadkomma detta krävs inga extra program, det som krävs är lite extra kunskaper i Windows.

Idén bakom första versionen av BFXL är att möjliggöra denna typ av analys på ett enklare sätt, dvs ingen statistik utan bara tillgång till analys av givarna i en viss tävling som finns tillgänglig som en PBN-fil någonstans på nätet, dvs ett BridgeFacts utan databas:

image
Inga nya funktioner jämfört med ovan beskrivna scenario utan bara ett bättre integrerat interface, dvs färre klick för samma funktioner.

När jag i skrivande stund går in på DD-Solvers hemsida upptäcker jag att detta program numera också kan läsa av “Scoretable” i PBN-filen, det som var hela min idé….
Två själar samma tanke, i nya DD-Solver (10.0) ser det nu ut så här:

image
Dvs du har nu en integrerad lösning även med DD-Solver. Du får själva avgöra vilken lösning som tilltalar dig. Har du Excel installerat på din dator kan du köra BFXL, detta behövs inte för att köra DD-Solver. Killen bakom DD-Solver (Bob Richardsson i Seattle, en gubbe med ganska lik bakgrund som min ..) har inspirerats av mina mail för ett drygt år sedan och gjort det jag bad honom om, han lovade han skulle titta på det…
Världen är liten numera.
DD-Solver 10.0 är svaret, finns att ladda ned från länken! Kul.
Han har ju inte lyckats plocka upp namnen, så jag tycker förstås min lösning är överlägsen, men visst han kan spela upp DD spelet… LerLer

Kul att ni som är intresserade har mer än en lösning på problemet.
/Rickard

Lämna ett svar